top of page
Gevel Zirkstraat bro architecten
Project Zirk

RENOVATIE VAN EEN GEKLASSEERDE WONING EN MAGAZIJNEN TOT 19 APPARTEMENTEN EN COMMERCIELE RUIMTE

Hartje Antwerpen; temidden van de historische stadskern; op een boogscheut van de Scheldekaaien en het bruisende stadsleven ligt de site verscholen in een dens netwerk van kleine, authentieke straatjes. Geflankeerd door de Sint-Pauluskerk en de Kathedraal worden de gebouwen haast onzichtbaar opgenomen in het bouwblok. De ongelooflijke rust en aangename sfeer zetten het residentiële karakter van de site kracht bij. Elke vierkante meter werd doorheen de jaren ingevuld, waardoor een strategische ontpitting terug licht, lucht, zicht en groen binnenin het bouwblok en tot in de kelder brengt.

ZIA INPL_REV 1.png

BRO architecten herorganiseerde de versnipperde bouwdelen tot een coherent ensemble zowel intern als extern door middel van strategische ingrepen eerder dan tabula rasa met de bestaande draagstructuren. De gevelarchitectuur werkt als bindend element door de introductie van een doorlopende geleding: plint, corpus en bekroning. Collectieve voorzieningen bieden ruimte waar de densiteit hoog is. Het dak werd aangewend als gemeenschappelijke (moes)tuin voor de bewoners, van waarop genoten kan worden van een magnifiek zicht over de historische stad. Geen slappe geïsoleerde woonmachine hier, maar een doorvlochten binnenstedelijke mix-used herontwikkeling.

Gevel_Stoelstraat.png
bottom of page