top of page

URBAN
CITY

Cultuurcentrum bro architecten
vrijetijdscentrum DE Schelde
RENOVATIE VAN EEN SCHOOL TOT EEN CULTUREEL CENTRUM
iov POLO Architects

Centraal in de dorpskern van Zandvliet, een deelgemeente van de stad Antwerpen, werd een klein schoolgebouw in een huizenrij getransformeerd tot een levendig cultuurcentrum. Het stadsbestuur kon overtuigd worden om een aanpalend pand aan te kopen en af te breken. Zo komt ruimte vrij voor een toegangsplein.

 

NIEUWBOUW FOYER & THEATERZAAL

Het ontwerp plaatst een nieuwe theaterzaal voor 226 bezoekers in een compact en gesloten volume achter het schoolgebouw. Door het volume op te tillen, ontstaat ruimte voor een foyer. De transparante foyer vormt samen met het plein (de vroegere speelplaats) het bruisende hart van het cultuurhuis. De oude muur van de voormalige speelplaats werd getransformeerd in een graffiti-muur. Een nieuwe luifel in de opengemaakte gevelrij geeft het cultuurcentrum een duidelijke en uitnodigende identiteit. De luifel omarmt het leven op het voorplein en schermt het af van een al te direct contact met de straat.

 

GEVARIEERD PROGRAMMA

De gerenoveerde klaslokalen kunnen polyvalent ingevuld worden. Zowel de stad Antwerpen als lokale verenigingen maken gebruik van nieuwe faciliteiten zoals een computerlokaal, vergaderruimtes, kantoren, ateliers, een knutselatelier en een kookklas.

Cultuurcentrum bro architecten
inplanting_REV1.png
Cultuurcentrum bro architecten
Cultuurcentrum bro architecten
Cultuurcentrum bro architecten
bottom of page